Връщане и Размяна

100% УДОВЛЕТВОРЕНИЕ НА ВСИЧКИ КЛИЕНТИ!!!
Ние гарантираме, че ще разменим продукта, закупен от Bokacha.com или ще възстановим сумата от поръчката (по ваш избор) поради някакъв дефект или други причини по наша вина и то напълно БЕЗПЛАТНО. В случай, че не сте изцяло удовлетворени от покупката си ни пишете на [email protected]. Необходимо е да ни изпратите снимка на дефекта и попълнена Бланка за Рекламация (копирай от ТУК), както и да напишете Вашето желание максимално ясно. В рамките на 24 часа ще получите инструкции как да върнете или размените вашият продукт(и).

1. Условия за връщане и замяна:

Всички желания за връщане и замяна се прилагат към пратката или с попълнена бланка в магазина. Рекламации, желания за връщане или замяна по телефона или не писмено не се приемат.
БЛАНКА ЗА ВРЪЩАНЕ и ЗАМЯНА изтегли от ТУК

*Закупена стока може да бъде върната или заменена без причина преди изтичане на четиринадесет /14/ дни от получаването, ако не е ползвана, разпечатана, с нарушен търговски вид и при всички други условия по чл.55 от Закона за защита на потребителя. Разноските по всички доставки на стоката са за сметка на купувача. Връщането може да се извърши за ваша сметка с куриерска фирма по ваше желание, заедно с попълнената бланка на адрес: гр. София, Бул. Андрей Ляпчев 4, за "БОКАЧА ЕООД" с телефон 0988875447. След приемане на върнатата пратка и след потвърждаване на нейната цялост, веднага ще се свържем с вас. Сумата ви ще бъде възстановена на посочената банкова сметка в 14 дневен срок или ще бъде заменена с желалия от вас продукт. *Артикули от категория „дамско бельо и бански“ не подлежат на връщане и замяна. Артикулите трябва да бъдат със запазен добър търговски вид - да не са носени, прани, гладени, зацапани и др., с оригинална опаковка и етикет. В случай, че сте се възползвали от Отстъпка "Безплатна Доставка", след което връщате част или цялата поръчка, и в случаите в които прекалкулираната поръчка не превишава прага за безплатна доставка, следва да заплатите и вече направените транспортни разходи за вашата прекалкулирана поръчка и разликата се възстановява. В случай на връщане с възстановяване на сума, ще да бъде прихваната банкова такса в размер на 2лв за превода на възстановената сума. При замяна с друг продукт, банкова такса не се дължи.

2. Рекламации:


Всички рекламации се подават в писмен вид на имейл: [email protected] заедно с приложена снимка.
Бланка за рекламация изтегли от ТУК
Разходите по доставките са за наша сметка.
При констатирани липси и дефекти рекламацията се предявява до два /2/ дни след доставката на стоката. При несъответствие с обявеното описание се предявява до 14 /четиринадесет/ дни след доставката на стоката.

Настоящите Общи условия са съобразени с изискванията на Закона за защита на потребителите (ЗЗП) със следния сайт https://kzp.bg/, както и с другите нормативни актове, действащи в Република България. На 09.01.2016г започва да работи електронната платформа за онлайн решаване на потребителски спорове (платформа за ОРС) - нейният адрес е https://ec.europa.eu/