Пиърсингът – бижу или начин на живот?

bijuta-actress_christina_milianКогато говорим за мода в носенето на бижута във века, в който живеем, в никакъв случай не можем да подминем с лесна ръка една тенденция, която в последните няколко години се покачва стремглаво. Става въпрос за пиърсинга или с други думи – пробиването на части от тялото за нестандартен начин на носене на бижута. Тази тенденция предизвиква много спорове и разногласия. Въпросът тук е един – дали всички виждат пиърсинга просто като бижу или като начин и стил на живот?

Като класически пиърсинг можем да определимobeci-drew-barrymore-piercing пробиването на ушите за обеци, което се смята за общоприето. Много малко хора знаят, че всъщност те се появяват още в дълбоката древност, като хилядолетия наред обеците са били смятани за накити, които носят единствено и само жените. Едва преди 7000 години в Азия и мъжете се осмеляват да изпробват това бижу. Знаете ли обаче, че само на ухото има 9 места, на които могат да бъдат пробити дупки за обеци?

Малцина знаят каква е историята и откъде идва традицията за всички останали bijuta-ot-stomana-christina-milianвидове пиърсинг. Оказва се, че тя се забелязва още в древните времена и се възприема еднакво и за двата пола в наши дни. При пиърсинга няма значение дали мъж или жена ще го носи. Сред най-популярните материали за изработването на тези бижута са метал и пластмаса, някои от тях декорирани с камъни. В днешно време предпочитани са бижута от стомана, тъй като медицинската стомана е здрав и антиалергичен метал.

Много популярен е пиърсингът на устните или езика, като неговата поява е дошла още от древните племена на Африка. Древен Рим пък е известен с това, че първи дава началото на пиърсинга по интимните части. Изненадващи исторически факти доказват, че дори през Втората световна война пиърсингът е бил прилаган.

Истинският му бум идва през 1970 година, а след 1990 година вече целият свят е завладян от тази мода в бижутерията.

Всеки човек сам избира дали да носи този тип бижута.piarsing-izvestni-li`nosti-Bryan-Adams-Pink-topless-2013

Пиърсингът е наричан „бунтът на младостта”, но все по-често се наблюдава, че и хора в по-зряла възраст се осмеляват да си го направят. Той отдавна е надминал идеята и смисъла просто като начин за носене на бижу. Той се влияе от различни течения в музиката, културата или разбиранията на хората. Има и такива, които си правят пиърсинг заради религиозни убеждения, заради лично удовлетворение, протест или желание за изявяване на идентичност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *