История на бижутата от бяло злато

   1Какво е бяло злато?

Отговорът на този въпрос е, че няма такова нещо като бяло злато. Златото е чист (24ct) жълт метал, който се най-често се извлича от руда. Има обаче редица бели златни сплави, които използват в производството и последващата продажба на бижута. Тези сплави са комбинация от чисто злато с редица други метали като мед, никел, сребро, паладий, платина и други. Цветът на златните сплави може да варира от бяло през сиво, дори понякога и  до някои доста непривлекателни кафеникави или жълти цветове. В идеалния случай сплавта „бяло злато” трябва наистина да е бяла, с  добра здравина и издръжливост.

 Миналия век се наложи модата на бялото злато при изработката на бижута. Преди да навлезе масово в употреба бялото злато, се е използвала платина. Сплавите от нея имат жълт и розов цвят. А и тя е доста по-скъпа и има по-високи изисквания за производство, което е довело до увеличаване на търсенето за бели златни сплави. Справедливо е да се каже, че най-търсените бижута от платина не са представлявали интерес в световен мащаб, тъй като въобще не са били рентабилни. Така, че много от фирмите се насочват към производството на бижута от по-евтин метал, а именно бялото злато.

 2Като общо правило голяма част от произведените продукти през миналия век са направени от сплави с по-ниско качество. Повечето хора, които са купували подобни бижута са се оплаквали, че те не са бели, а имат жълт или сив цвят. Били подведени от визуалната измама в магазина. Е, за това си има и търговска причина и тя е, че производителите са печелили  от използването на по-евтини сплави. Те са разчитали на това, че бижутата са били в пъти по-евтини и че ще имат по-голям оборот. За съжаление по този начин е бил ощетен крайния потребител.

 След години в Австралия и Америка, решили да наблегнат на качеството и наистина да предлагат бижута от бяло злато, а не имитации. Започнали да използват никел, това е  металът, който причинява значително избелване на златото. За съжаление голяма част от хората развиват алергични реакции от него под формата на дерматити. Вече в повечето страни, използването на никел е забранено.

  3Palladium (близък роднина на платината) е най-добрият метал за използване сплави от бяло и за разлика от платината, паладия е сравнително евтин. Palladium придава отличен бял / сив цвят и прави бижутата от висок клас. Паладия е чудесна алтернатива на платината, която все още не е по джоба на повечето ювелири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *